Uznávame výživové doplnky?

“Je dôležité poznať potraviny, ktoré konzumujeme, ako aj množstvá vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje a dokáže získať z týchto potravín pre svoju optimálnu funkciu”

Je dôležité poznať potraviny, ktoré konzumujeme, ako aj množstvá vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje a dokáže získať z týchto potravín pre svoju optimálnu funkciu.

Na základe toho sa potom môžeme lepšie rozhodnúť, ktoré látky sme telu nedodali a dopĺňať ich tým správnym výživovým doplnkom. Ak by sme mali vyzdvihnúť o ktorých si myslíme, že ich užívanie má pre väčšinu z nás vzhľadom na našu stravu a geografickú polohu najväčší prínos, boli by to najmä živočíšne omega3 mastné kyseliny (EPA a DHA), vitamín D3, vitamín K2, zinok,   vitamín K2, zinok, selén, kvalitný Bkomplex a potom rôzne ďalšie doplnky podľa potreby a zdravotného stavu. V článku nižšie sa pokúsime ku každému z nich napísať to najpodstatnejšie.

 

Vitamín K2
ÚIoha vitamínu K je u nás často spájaná len so zrážanlivosťou krvi a zároveň si veľa ľudí myslí, že vitamín K1 a K2 sú len rôzne formy toho istého vitamínu s rovnakými fyziologickými účinkami. Účinok vitamínu K2 však ďaleko presahuje zrážanlivosť krvi. Chráni nás pred srdcovo-cievnymi chorobami, podporuje zdravú pokožku, formuje pevné kosti, podporuje správnu mozgovú funkciu, rast a vývoj a najnovšie pomáha pri prevencii rakoviny prostaty. V skutočnosti má vitamín K2 v tele toľko funkcií, že by mali byť K1 a K2 podľa niektorých vedcov vnímané ako dva rôzne vitamíny.

V jednej štúdii vedci skúmali vzťah medzi príjmom vitamínu K2 a zavápnením ciev. Zistili, že zavápnenie ciev bolo najlepším indikátorom srdcových ochorení. Tí čo prijímali najviac vitamínu K2 mali o 52% nižšiu pravdepodobnosť zavápnenia ciev a o 57% nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na tieto ochorenia. Príjem vitamínu K1 nemal žiadny takýto účinok. Zjednodušene tak môžeme povedať, že vitamín K2 ukladá vápnik na tie správne miesta, ako sú kosti a zuby, a tým bráni ich usádzaniu na miestach kde nepatria – do ciev.

Kedysi prevládal názor, že črevné baktérie najviac napomáhajú stavu vitamínu K. Výskumy však ukázali, že väčšina vitamínu K2 v črevách je zachytená v membránach týchto baktérií a teda nie je možné ho využiť, resp. využiteľné množstvo je minimálne. Kvasené (fermentované) jedlá ako kyslá kapusta, syry a hlavne natto (japonské jedlo pripravené z vykvasenej sóje) alebo kimchi (kórejské jedlo pripravené z vykvasenej čínskej kapusty) obsahujú významné množstvo vitamínu K2.

Keďže v každom z týchto jedál môže byť iná forma vitamínu K2, je potrebné sa s týmito formami oboznámiť. Vitamín K2 tvoria tzv. menachinóny s krátkym reťazcom (najmä MK-4, ktoré nájdeme v mäsových výrobkoch) a dlhým reťazcom (najmä MK-7, MK-8, MK-9, ktoré nájdeme v kvasenej zelenine a syroch).

Natto obsahuje najväčšiu koncentráciu K2 zo všetkých zmámych jedál a takmer všetko je vo forme MK-7 (menachinón-7), čo je podľa výskumov veľmi účinná forma. O natto si viete nájsť na internete veľa zaujímavých videí, vyrobiť si ho doma však nie je také jednoduché, kedže je okrem iného ťažké zohnať kvasnice Bacillus subtilis. Môžete si však ľahko pripraviť aspoň kimchi. Zaujímavá je jedna štúdia z Japonska, kde bolo zistené, že v regiónoch kde sa natto konzumuje menej sa aj častejšie vyskytujú zlomeniny kostí. V porovnaní s vitamínom K1 dokáže MK-7 zvýšiť množstvo osteokalcínu v tele trojnásobne. (Osteokalcín je dôležitý markér pri sledovaní účinnosti liekov na proces formovania kostí). Najideálnejšia je však kombinácia vápnika, vitamínu D3 a K2.

Ako bolo uvedené vyššie, v syroch sa skôr nachádza forma MK-8 a MK-9. Je ale dôležité povedať, že bežne predávané maslo alebo syry nie sú významným zdrojom vitamínu K2. Len tie zvieratá ktoré sa pasú na trávach bohatých na vitamín K (napr. pšenica), ho produkujú najviac. Vplyv má aj kvalita pôdy na ktorej sa trávy pestujú. Preto, ak je to možné, je lepšie konzumovať surové maslo a mliečne výrobky z kráv ktoré sa pasú na zelených lúkach než z kráv, ktoré sú kŕmené priemyselnými krmivami. Konzumácia nepasterizovaných mliečnych výrobkov však prínáša aj potenciálne riziká (napr. prenos infekcie) a preto je to vždy na individuálnom zvážení jednotlivca. Viac na túto tému si môžete prečítať v článku o zdravej výžive.

Názor, že človek nepotrebuje K2, pretože telo si ho dokáže vytvorit z vitamínu K1 nie je celkom pravdivý. Aj keď zvieratá túto premenu dokážu, ľudia potrebujú osobitný príjem K2 na dosiahnutie a udržiavanie optimálneho zdravia.

 

Jedlo VITAMIN K2 (mcg)
Natto 1103 (100% MK-7)
Husacia pečeň 369 (100% MK-4)
Tvrdý syr 76 (6% MK-4, 94% MK-7)
Mäkký syr 56 (6% MK-4, 94% MK-7)
Váječné žĺtko (Holandsko) 32 (98% MK-4, 2% MK-7)
Husacie stehno 31 (100% MK-4)
Hrudkový syr 24 (1.6% MK-4, 99.4% MK-7)
Váječné žĺtko (USA) 15 (100% MK-4)
Maslo 15 (100% MK-4)
Kuracia pečeň 14 (100% MK-4)
Saláma 9.0 (100% MK-4)
Kuracie prsia 8.9 (100% MK-4)
Kuracie stehno 8.5 (100% MK-4)
Mleté hovädzie (stredne tučné) 8.1 (100% MK-4)
Slanina 5.6 (100% MK-4)
Ťeľacia pečeň 5.0 (100% MK-4)
Kyslá kapusta 4.8 (8% MK-4, 92% MK-7)

 

Záver:

Vitamín K2 je v posledných rokoch na vzostupe. Má za sebou solídny vedecký výskum a medzi jeho hlavné funkcie môžeme zjednodušene zaradiť:

  • podporu rastu a pevnosti kosti, ideálne v kombinácii s vitamínom D3 a telu ľahko prijateľným vápnikom
  • odstraňovanie vápnika z ciev a jeho následné ukladanie do kostí.

Nemali by sme si ho zamienať s u nás bežne dostupným vitamínom K1, ktorého hlavnou funkciou je podpora zrážanlivosti krvi. Formy MK-4 a MK-7 patria medzi najúčinnejšie, avšak kedže MK-7 je forma s dlhým reťazcom, jej životnosť a využiteľnosť je v tele človeka oveľa dlhšia. Najväčším prírodným zdrojom MK-7 je tradičné japonské jedlo z vykvasenej sóje – natto. Na náš trh sa bohužial zatiaľ nedostáva a preto je výživový doplnok vhodnou alternatívou.

Publikované: 27. 04. 2017

Zdieľať

Odporúčané články

Moderná prírodná kozmetika? To je benecos!

Doposiaľ boli prírodné kozmetické výrobky nenápadné a bezfarebné. Teraz je tu ale nová alternatíva: Značka benecos je moderná prírodná kozmetika za prijateľnú cenu !

Faith in Nature

História značky Faith in Nature začala už pred 40 rokmi, v čase keď sa výroba prírodných produktov iba začala prebúdzať . Základnou myšlienkou bola výroba produktov šetrných k pokožke a k prírode zároveň. Faith in Nature dodnes dôsledne dbá na výber kvalitných surovín, nepoužíva žiadne synteticky vyrobené prídavné látky. Základom produktov je pramenitá voda pochádzajúca z jazera Lake District. Suroviny pochádzajú z miestnych zberov a z Fair trade produkcie. Výrobný proces je založený na často tisícročných poznatkoch a skúsenostiach liečivých látok v spojení s modernými výrobnými technológiami.

Nie je mydlo ako mydlo – BIO kastílske mydlo Dr.Bronner´s

Verili by ste tomu, keby vám niekto povedal, že existuje mydlo, ktoré má viac ako 18 využití?

Aktuálne novinky priamo na váš e-mail.